ALOITUSSIVU

UUSI AMMATTILAISTASON TÄYTTÄVÄ PIANO MAKSAA HALVIMMILLAANKIN LÄHES KYMMENEN TUHATTA EUROA, MITEN VOIT HANKKIA VASTAAVAT OMINAISUUDET JA USEITA SUKUPOLVIA PALVELEVAN AIDON PUURAKENTEISEN SOITTIMEN VAIN MURTO-OSALLA TÄSTÄ HINNASTA?

PIANON HANKINNAN ABC SEKÄ YLEISTIETOA PIANOSTA:

Käytetty piano on parhaimmillaan perintökalleus joka säilyy suvussa pitkään. Ainoastaan rautarunkoiset puurakenteiset pianot ovat peruskunnostettavissa. Vanhemmat pianot ovat laadun vuoksi useita sukupolvia käytössä säilyviä perintökalleuksia. Kauniisti soivalla instrumentilla on ilo soittaa ja se kannustaa jatkamaan harjoittelua ja työtä. Jos soitin on kaunis katsella on se kodin keskipiste ja antaa viimeisen silauksen viihtyvyyteen. Viulistin valinta on kauniisti soiva alkuperäinen viulu vanerisen sijaan. Meille voit jättää perintökalleutesi kunnostettavaksi tai ostaa valmiiksi ammattitaidolla kunnostetun valmiin pianon jälkipolvienkin käyttöön.


 

1. YLEISOHJEITA:

Pianon hankinta on paljon vaikeampaa kuin esim. auton osto, sillä yleinen tietämys on huonoa. Ammattilaisen tietämyksellä saat musiikkielämyksiä tarjoavan soittimen jälkipolvillesikin. Pianossa kun ei ole lakisääteistä vuosittaista katsastusta ja yleensä vuosivirityskin on jäänyt pitkään tekemättä joten pianon kunto jää arvailun varaan.

Pianon kunto ei selviä Ukko Nooan soitolla ja siitä suoriutuu myös pahasti rikkinäisellä soittimella joskin väärältä sävelkorkeudelta mitä ei yleisesti ihminen erota. Yleisesti pianoissa on suoritettu vain viritys, koneistoruuvien, säätöjen sekä urilla olevien koneistovasaroiden ollessa urilla. Seurauksena on epätasaista sointia, toiminnan epätarkkuutta sekä ylimääräisiä ääniä.

Aito kosketustuntuma on pianonsoiton perusedellytys joka vaatii aidon mekaanisen koneiston jonka toimintaperiaate on toinen kuin digitaalipianossa jonka soittaminen on liian yksinkertaista akustisen pianon vaikeusasteeseen verrattuna. Jos myöhemmin halutaan edistyä aidon pianon soittamiseen, ei sähköisen soittimella hankitut taidot riitä ja harrastuksen joutuu aloittamaan uudestaan alkeista. Tämän vuoksi ammattitaitoiset pianonsoitonopettajat sekä oppilaitokset edellyttävät harjoittelusoittimelta mekaanista aitoa koneistoa. Mekaanisessa koneistossa vasaroita ikään kuin "nakellaan" erityisellä tekniikalla, eli nopeiden toistojen onnistuminen edellyttää soittotekniikan hallintaa ja flyygeliin siirtyminen aidosta pystypianostakin on silti uusi haaste.

2. RIITTÄVÄ TIETO PIANON HANKINTAAN

Hanki käytetty piano aina kuntotarkistettuna ja huollettuna ja mieluiten rakennetakuulla. Ethän hanki vuosikausia katsastamatonta autoakaan tietämättä sen kunnosta. Piano tulee virittää kotikäytössä vähintään kerran vuodessa ja ammattikäytössä aina tarpeen mukaan ja aktiiviammattikäytössä jopa kymmeniä kertoja vuodessa eli jokaisen esiintymisen yhteydessä. Käytettyyn pianon ei yleensä ole tehty koneistotarkistuksia tai säätöjä tehtaan jälkeen koska ne eivät kuulu pianonviritykseen vaan ovat erikseen ostettava palvelu. Jos hankit käytetyn pianon yksityisiltä markkinoilta tai saat perintöpianon piano tarvitsee vähintään 2 kpl nostovirityksiä A440 sekä loppuvirityksen. Koneiston säätöjen ja koneistoruuvien kiristyksen. Vasaroiden huollon/vaihdon. Kuljetuksen. Työvaiheiden hinta on kotiin tilattuna n. 700 €:a. Jos viritystapit ovat löystyneet ovat ne lisäksi n. 800-1000€:n remontti.

Pintapuoliseen kunnostukseen saa laskea 800-4000€ (antiiikkikäsittely/krakleeraus). Jos virityksiä ei ole tehty riittävästi opit laulamaan alavireisesti eikä soitinta voi käyttää muiden soittimien tai tuotetun musiikin kanssa. Nämä ovat minimivaatimukset toimivalle harjoittelusoittimelle. Kuntotarkastettu perus harjoittelusoitin maksaa liikkeessämme halvimmillaan 1000€:a joka sisältää jo tärkeimmät työvaiheet.

Ethän pilaa lapsesi soittoinnostusta ja sävelkorvaa epäkuntoisella soittimella. Laajempi kunnostus joka sisältää lisäksi puuosien halkeamien korjaukset + uudet kielet vaihtelee välillä 3500-7000 riippuen pintapuolisen kunnostuksen vaatimuksista. Halvin ominaisuuksiltaan laadukas ja sopiva Yamaha U-sarja maksaa yli 10 000 €:a eikä sen muovipinnoitetta ja koneiston muoviosia ole vaihdettavissa tai korjattavissa vanhoin menetelmin eli kysymys on siinä mielessä kertakäyttöisestä tuotteesta. Puisen aidon pianon sointiominaisuuksista puuttuu MDF rakenteisen nykypianon metallisuus ja basso soi täyteläisemmin koska puurakenne on osa soivaa rakennetta. Kaikki me tiedämme kauanko ostamamme muoviesineet kestävät antiikki huonekalujen kestäessä sukupolvelta toiselle ja ne on aina korjattavissa. Aito osittain käsintehty Schimmel-piano maksaa min. 20000€:a ilman Alv, tai rahti sekä välittäjä palkkioita. Tässä linkki hintalistaan. Näille arvopianoille ei ole virallisia maahantuojia mutta voimme toimittaa kaikki soitinmerkit.    Tässä Linkki hinnastoon

Esim. konservatoriot käyttävät pystypianoja n. 8 vuotta vanhimpien konservatorion aitojen puisten konserttiflyygeleiden samalla olevan yli 100 vuotta vanhoja ja arvoltaan satoja tuhansia euroja. Pianistin valinta on yleensä juuri se vanhin flyygeli kauniin ja täyteläisen soinnin vuoksi. Rakenne ei sinällään ole muuttunut miksikään koska lopullinen pianon ja flyygelin rakenne kehitettiin huippuunsa 1800-luvun lopulla.

3. KUNTOTARKISTUS

Vain kokenut pianonvirittäjä ja pitkään soittimia rakentanut pianoteknikko voi tarkistaa pianon kunnon. Huippupianistikaan ei usein tiedä varsinaisesta koneistosta ja rakenteesta muuta kuin esim. vasarat, kielet ym. eli saman kuin kaikki tietävät autosta eli renkaat ja moottorin ym. nimeltä. Osaathan sinäkin ajaa autoa mutta kuntotarkastus suoritetaan ammattilaisella. Kirpputorilta hankitussa soittimessa on usein vanhantyyppinen loppuun hakattu koneisto ja soittimen rakenteet ovat vaurioituneet. Kun kunnostusarviosta tulee 3000-6000€:a jää soitin usein viemään tilaa ja kolhuiseksi koristeeksi. Lapset jäävät ilman mahdollisuutta oppia pianonsoitto ja lapsilla ehkä menee mahdollisuus tulevaan ammattiin. Temppuilevalla ja narisevalla soittimella on ikävä soittaa.

4. MISTÄ OSTAT PIANON

Nykyään valmistuvat pianon virittäjät jäävät vaille osallistua pianon valmistukseen ja saada tärkeä kokemus ja rutiini joka ammattimieheltä vaaditaan. Yleisesti sanotaan että pianonvirittäjä voi kutsua itseään ammattimieheksi tehtyään 1500 viritystä. Tähän kuluu n. 3 vuotta jo paikkakunnalla nimeä saaneelta virittäjältä. Uusiakin virittäjiä saattaa paikkakunnalla käydä mutta kun ei ole nimeä, ei töitä ole tarjolla ja yleensä siirrytään muusikoksi muille musiikin alueille tai muihin ammatteihin jos musiikki ei ole kutsumus. Yrityksemme tietotaito perustuu 60 vuotta alalla työskennelleen virittäjä/puusepän tietotaitoon. Hän on ollut kaikilla Suomen pianotehtailla töissä tehden kaikkia pianonvalmistuksen työvaiheita jatkaen työtään yrityksessämme.

 

 

5. NOSTOVIRITYS

Pitkään virittämättä ollut piano soi alemmalta sävelkorkeudelta kuin standardi soitettu musiikki joten sen mukana opit laulamaan alavireisesti. Et tällöin voi soittaa muiden soittimien mukana. Pianon katkeamispisteeseen kiristetyt kielet venyvät aina soitit sillä tai et. Pitkään virittämättä ollut piano on käyttökelvoton ja sen viritys tulee tehdä vaiheissa useampaan kertaan. Yleisesti on pianoon tehty myytäessä vain yksi viritys. Se on riittämätöntä eli piano ei tule pysymään virityskorkeudessa vaikka se muutoin olisikin ehjä ennen kuin useampi viritys on peräjälkeen suoritettu. Tästä aiheutuu luonnollisesti useiden satojen eurojen kustannukset. Kustannuksista vastaa ostaja ja se jää yleisesti tekemättä ja pianosta sanotaan että se ei pysy vireessä.

Ehjä piano piano säilyttää säveltason vaikkakin vaatii säännölliset viritykset jotta soittaminen olisi nautinnollista. Kotikäyttäjän varovainen soittaminen ei juuri viritykseen vaikuta vaan piano vaatii virityksen lähinnä kielten venymisen sekä ympäristötekijöiden vuoksi. Että käyttämätön piano pysyisi vireessä on myytti joka ei pidä paikkaansa. Uuden pianon kielet venyvät ensimmäisen vuoden aikana ja soitin vaatiikin ensimmäisen vuoden aikana useita virityksiä säilyttääkseen sävelkorkeuden. Käytetyn pianon kielet ovat niin sanotusti asettuneet ja normaali vuosiviritys riittää kotikäytössä. Muuttojen jälkeen piano on kuitenkin syytä virittää. Oikeaoppinen huonelämmin ja tärisemätön kuljetus ilmajousitetulla autolla ei juuri viritykseen vaikuta ja usein selvitäänkin pelkästään virityksen tarkistuksella. Säännöllisesti viritetyllä pianolla on taipumus pysyä paremmin vireessä ja usein kun instrumentti on uuden kodin kosteuteen ja lämpötilaan tottunut pysyykin se jatkossa vallan mainiossa vireessä.

6. HUOLTO

Viritykseen kuuluu vain viritys ja ylimääräisestä työstä veloitetaan virittäjäkohtaisesti.

Yleisen käytännön mukaan soitinliikkeet myyvät soittimen ja siihen kuuluu vain yksi viritys ja lopusta vastaa asiakas. Soittimeen ei yleisen käytännön mukaan kuulu muuta huoltoa. Viritykseen ei kuulu koneiston säätöä eikä pianon puhdistusta ym. korjauksia ja koneistoruuvien kiristyksiä. Liikkeemme virittää takuupianot 3:een kertaan sävelkorkeuden nostolla yleiseen standardiin A440Hz

Tutustu liikkeemme kattavaan huolto-ohjelmaan takuupianoihin johon kuuluu kymmenittäin eri työvaiheita joiden arvo on satoja euroja. Rutinoitunut pianonrakentaja suoriutuu työvaiheista nopeasti ja työn jälki on tarkkuustyötä.

Yleensä toimenpide jää tekemättä ja asiakas on saanut käyttökelvottoman pianon joka ei yhdellä virityksellä parane. Jos viritykset tehdäänkin on pianon koneisto edelleen säätämättä, 300-800 ruuvia löysällä, vasarat urilla sekä alkuperäinen pöly sisällä. Kosketinpöydän alla jota ammattilaiset kutsuvat hiirenpesäksi oleva pöly täyttää helposti pölypussin kaikkine itiöineen. Pelkästään pölyn poistaminen vaatii pianon purkamisen.

Käytetty piano on onnistuessaan perintökalleus joka säilyy suvussa pitkään. Ainoastaan rautarunkoiset puurakenteiset pianot ovat peruskunnostettavissa.

7. PIANON KULJETUS JA SÄILYTYS

Pianoa ei koskaan saa altistaa kylmälle tai kuumalle kuten ei viulua tai muitakaan puurakenteisia soittimia. Pianon rakenteet murtuvat ja vesi- sekä lämpöliukoiset liimat voivat irrota jo yhdestä altistuskerrasta. Pianon lakka on yleensä veteenkin liukenevaa pulituurilakkaa tai uudemmissa pianoissa herkästi pakkasessa lohkeavaa lasimaista epoksia tai muovia. Melamiini puujäljitelmä pianot olivat yleisiä 70 luvulta lähtien. Melamiinin sidosaineena on lastulevy liima joka haurastuu kuten hyvin tiedämme kalusteissa tapahtuvan. Kalusteissa on sen vuoksi siirrytty kevyempään ja kestävämpään vaneriin. Lastulevyllä on omat vaikutuksensa soittimen soinnin akustiikkaan.

Modernit pääsääntöisesti kaukoidassa nykyään tuotetut pianot ovat nykyään yleisesti ääntä eristävää kaiutinkotelovalmistuksessakin käytettävää MDF levyä. Esim. Yamahan osat valmistetaan Kiinassa sekä Indonesiassa. Kaiuttimissa rakenne toimii hifistinkin korvaan koska se ei ole värähdysherrä ja on ääntä läpäisemätöntä. Kun soittimen luontainen puurakenne puuttuu ja ääni ei näin pääse ulos on pianot varustettu hyvin kovilla vasaroilla äänen tullessa kuultaviin pianon takaa vanerisen kerrosrakenteisen kaikupohjan ja seinän välisestä raosta. Tämä ei voi olla vaikuttamatta soinnin kauneuteen ja täyteläisyyteen. Puurakenteisten pianojen ääni vapautuu mukana värähtelevien akustisesti suunniteltujen puurakenteiden sekä aidon täysipuisen kaikupohjan kautta. Basson täyteläisyys sekä flyygelimäinen sointi syntyy korkean pianon pitkien sekä laajan kaikupohjan kautta.  Ilman kuntotarkistusta et voi tietää onko pianon kuljetettu peräkärryssä tai kylmässä pakettiautossa. Pianon kielet ja muut rautaosat ruostuvat jo muutamassa tunnissa koska niitä ei voida esim. maalilla suojata. Tämän jälkeen kielet katkeilevat viritettäessä. Huolimaton kuljetus voi tuhota arvokkaan instrumentin muutamassa minuutissa.

Pianoa ei tulisi sijoittaa välittömästi kylmän tai lämmönlähteen lähelle. Usein silti takka tai uunikin voi olla lähellä jos kädellä soittimen kylkeä koskettaessa huomaat että lämpö ei soittimeen välity. Tarkemman tiedon saat jos mittaat lämpömittarilla sijoituspaikan. Ennen oli myytti siitä että pianoa ei saa sijoittaa ulkoseinälle. Nykyisten talorakenteiden kosteussulku estää pakkasen ja ulkoseinä voi olla aivan yhtä hyvä paikka. Asian varmistat kun siirrät lämpömittaria soittimien oletettujen sijoituspaikkojen välillä. Jos nurkkaa nakattu huuliharppu soittaa itsekseen sävelmää: "Elämää suomalaismetsissä" on paikka luonnollisesti liian vetoinen.

Ammattilainen kyllä kuntosaleja kiertäneenä ja voimaurheilulajeja harrastavana kantaa kahteen mieheen 300 kiloa painavan pianon rapussa. Samaa ei kannata yrittää itse ja usein yksi nostokerta riittää lopunikäisiin selkävaivoihin jos ihminen ei ole tähän raskaaseen lajiin totuttautunut lapsuudestaan saakka. Enimmillään kolme kuudesta kantajasta jotka olivat osa suurikokoisia miehiä, loukkasi kolme itsensä ja yhden saadessa astmakohtauksen. Paikalle piti tilata kaksi ambulanssia. Kiikkutuoliin on jäänyt runsaasti muistelemista vastaavista tapauksista. Kerran tippui asiakkaalta piano peräkärrystä liikennevaloissa jne..jne..

Ammattilainen kantaa soittimen aina kahteen mieheen jolloin tilaa jää liikkumiseen sekä soittimelle ja loukkaantumis- ja vahinkoriski kertaantuu jos kantajia on enemmän. Helpoimmat siirrot hoituvat hyvillä välineillä sekä suureksi osaksi tekniikalla joskin voimaa vaaditaan tarvittaessa. Kokeneimmat pianonkantajat ovat suorittaneet jopa kymmeniä tuhansia pianonsiirtoja jolloin mitään ei jää enää arvailun varaan. Rakennustöissähän tämän painoiset esineet nostetaan nostureilla eikä ihmisvoimaa enää käytetä ja näin vältetään loukkaantumiset. Pystypianot painavat mallista riippuen reilusta sadasta kilosta aina yli kolmeensataan kiloon.

8. PIANON MERKKI

Pianon valmistajia on pianonvirittäjille tarkoitetussa Piano Atlas kirjassa n. 500 sivua. Kukin sivu käsittää 10-40 pianonvalmistajaa. Eli pianotehtaita on ollut yli 10´000. Kun suomalainen pianonvirittäjä luettelee 10 kpl pianomerkkejä ei se kerro merkkituntemuksesta. Pianon arvo riippuu soittimen kunnosta sekä siitä miten sitä on viritetty. Onko soitinta koskaan huollettu, yleensä ei. Pianot on huoltoon tullessaan yleensä tehtaan jäljiltä kaikki 300-800 koneistoruuvia löysällä ja vasarat urilla. Yleensä pianoissa on muutama pikku vika huoltamattomuuden seurauksena. Viritykset on pääsääntöisesti jääneet tekemättä. Soitinta on altistettu kylmälle ja kostealle sekä siihen on muutoissa aiheutunut kolhuja. Hankkimalla valikoidun takuupianon joka on kattavasti huollettu vältyt vaikeuksilta. Soittimesi käytettävyys ja arvo säilyvät vuodesta toiseen.

9. PIANON RAKENNE

Pianon rakenne on äärimmäisen nerokas ja lähes särkymätön huollettuna. Koneiston viimeisintä versiota 1800-luvun loppupuolelta ei ole voitu enää kehittää edelleen. Suomeen on tosin maahantuotu vanhempaa ns. yläsammuttajakoneistotyyppiä vielä lähes 70 vuotta uuden koneiston keksimisen jälkeen. Pianon rakenteet ovat kehitetty huippuunsa ja kehittelyä ei enää jatketa. Asia pätee myös muihin akustisiin soittimiin kuten viuluihin jossa rakenne on säilynyt vuosisatoja vanhojen soittimien ollessa suunnattoman arvokkaita. Kulutusosia on vain muutama huopa päinvastoin kuin monimutkaisessa nykyaikaisessa digitaalipianossa lukuisat särkyvät muoviosat sekä lyhytikäinen elektroniikka josta meillä kaikilla on kokemusta. Koneisto laukaisee vasaran ja se kestää ammattipianistinkin lyönnit olan takaa.

Lapsen on pienillä voimillaan mahdoton särkeä pianon koneistoa ilman apuvälineitä. Koneisto kestää ammattipianistinkin fortelyönnit olan takaa. Huovat ovat helposti ja edullisesti vaihdettavissa jos piano on muutoin säilytetty oikein ja puuosat ovat riittävän tiukkasyisiä ja suoria. Muovi haurastuu kemiallisen reaktion vuoksi nopeasti ja menettää lujuutensa. Muovin käyttöikään vaikuttava koostumus voidaan teollisessa valmistuksessa laskea. Kertakäyttö ja kierrätettävyys on nykyisessä teollisuudessa avainsana. Teollisessa mielessä ei ole järkevää valmistaa satoja vuosia kestävää pianoa koska uusia ei tällöin myytäisi ja teollisuus kuolee kysynnän puutteeseen. Siksi tästä on luovuttu.

Flyygeleissä on edelleen aito puurakenne koska vain sillä tavoin saavutetaan aito konserteissa vaadittava sointi. Pianoissa tästä on luovuttu käsityön ja materiaalien kalleuden ja saatavuuden vuoksi. Lisäksi saadaan uusia pianoja myytyä ja näin alan teollisuus ei tyrehdy kysynnän puutteeseen. Aito käsityönä valmistettu puupiano onkin flyygelin hintainen. Katso esim. Schimmel pianojen hinnasto liitetiedostoistamme, hinnastosta puuttuu ALV, rahti sekä välittäjäpalkkio. Tässä Linkki hinnastoon Huomioitavaa on että jo pienimmätkin aidot pystypianot maksavat Suomeen tuotuna 25000-30000€:a. Tämä selittää miksi Suomeen tuodaan lähes kaikki pianot valmistettuna Indonesiasta, Koreasta tai Kiinasta. Myös Yamaha valmistaa osat alihankintana edellä mainituissa halvemman työvoiman maissa.

Linkkejä

Ammattikäytössä konservatoriolla pianot vaihdetaan 8 vuoden välein Steinway & Sons flyygeleiden vain tullessa arvokkaimmiksi ja niihin vaihdetaan ainoastaan kulutusosia. Nykyisen pianon rakenne on MDF:ää ja pinta on helposti kiehuvaa muovimaalia jota ei voi korjata kuten ei voi MDF keittiökaapin oviakaan. Koneistossa on muoviosia joiden mallia vaihdetaan vuosittain. Nykyisin osat valmistetaan kalleimpiinkin pianoihin Kiinassa, Indonesiassa tai Koreassa. Tämä on johtanut pianon käyttöiän lyhenemisen korkeintaan yhteen sukupolveen. Eli nykyiset pianot on hankittava uutena muuten ostat ne kolhuineen ja vikoineen ilman että vikoja voidaan korjata.

Vanha puutuoli on aina pitkäikäisempi valinta kuin muovijakkara. Käytettyjä pianoja maahantuodaan nykyään myös Japanista jossa ilmasto on erittäin kostea. Pianot eivät kestä kuivia Suomen pakkastalvia ilman erityisiä kostutinlaitteistoja. Uudet pianot ovat sen sijaan tehdasolosuhteissa tehokuivatettuja. Pianot eivät kestä kuivia Suomen pakkastalvia ilman erityisiä kostutinlaitteistoja. Soitin kestää kunnes unohdat lisätä vettä ja virittäjänä on tuttua kuinka punainen varoitusvalo loistaa kun tulet virittämään. Eli vahinko on jo tapahtunut. Suomen talveen sopeutunut piano ei vaadi erityisiä toimenpiteitä silloin kun lämmitysjärjestelmä on asianmukaisesti tehty. Puusepän neuvo: Rutikuivaa pianoa ei kannata kastella sillä se kuivuessaan halkeaa ja ravistuu kuten hirsi tai muukin puurakenne. Kostutin laitteen vesisäiliö on avoin ja kostuttaa myös kesällä jolloin ilmankosteus on muutoinkin pianolle vaarallisen korkealla tasolla.

Nykyisin käytettyjen pianojen tuonti Japanista on yleistynyt ja jokainen soitinliike saa tarjouksia niistä viikoittain. Japanin ilmankosteus on lisäksi niin kostea koko vuoden että yksikään soitin ei selviä ilman vaurioita ilman kostutinlaitteistoa jos soitin on käytössä Suomessa. Flyygeliin on mahdoton asentaa toimivaa kostutinjärjestelmää sen avonaisen rakenteen vuoksi. Käytetyn Japanin tuonti pianon ostajalle tiedoksi että takuu ei yleensä korvaa rikkoutumista silloin kun olet unohtanut täyttää kostutinlaitteen vesisäiliön. Nopeasti homehtuva kostutin huopa vaihdettava kuukausittain jotta laite voi toimia joten laite ei ole huoltovapaa.

10. HELPOIN JA VARMIN PIANON HANKINTATAPA

Ammattilainen hoitaa puolestasi pianon soittovalmiina kotiisi. Saat pianoon takuun ja piano on perusteellisesti huollettu. Jos piano on puuta eikä sisällä MDF:ää, lastulevyä tai muoviosia se on aina kunnostettavissa oleva kestävä perintökalleus jossa arvo säilyy. Soitimen hinta on usein halvempi mitä yksityisillä markkinoilla ja saat huolletun soittimen.

HISTORIATIETOA:

-Piano on soittimena suhteellisen tuore keksintö ja kehittyi nykymuotoonsa vasta 1800-luvun loppupuolella. Vanhin liikkeessämme ostettu ns. alasammuttajakoneistolla oleva piano on valmistettu 1874. Alasammuttajakoneistossa sammuttajakoneisto sijaitsee ääntä luovan vasarakoneiston alapuolella. Sammutinkoneisto vaimentaa soinnin kun palautat koskettimen lähtöpisteeseen. Kyseinen soitin on edelleen ammattipianistin aktiivikäytössä ja on erinomaisen ehjä sekä toimiva.           

Useimmissa Suomessa olevissa vanhemmissa pianoissa oli nyt käytöstä poistunut yläsammuttajakoneisto vielä 1930-luvun loppupuolella. Tämä johtuu pula-aikojen sekä sodan runteleman Suomen taloustilanteesta. Suomeen tuli halvempia jo muualla käytöstä poistettuja pianomalleja. Sota-aikoina piano oli kallis hankinta jolloin piano maksoi usein enemmän kuin torpparin torppa. Kun kylällä ei ollut kuin yksi piano oli se kovalla käytöllä ja usein arvokasta pianoa kuljetettiin hevoskärryillä heinien seassa sotaa karkuun. Kun asiakas kyselee vanhan suomipianon kunnostusta ja jos soitin on niin harvinainen että siinä on jo modernin tyyppinen koneisto, suosittelemme aina pianon kunnostamista pianoverstaallamme. Onhan se osa Suomen arvokasta katoavaa kulttuuriperimää.

Korkeaan pitkäkieliseen ja laajaan kaikupohjaan kun taitava pianonkunnostaja saa aina upean soinnin. Pintapuolisesti vanha aito puurakenteinen piano on aina entisöitävissä. Vanhan konserttipianon arvo voi olla kunnostettuna jopa yli 10 tuhatta euroa. Jos piano on pianonvalmistuksen alkuperäismaasta Saksasta ja ns. arvomerkki jo pelkkä nimi maksaa useita tuhansia euroja. Arvopiano on sijoitus jossa arvo säilyy maailmantilanteista riippumatta.

Suomessa oli vielä 50-luvulla pianojen tuontikielto johtuen sotakorvauksista. Tämä esti laadukkaampien länsivalmisteiden maahantuonnin. Tuontikiellonkin jälkeen suosittiin kotimaisia valmisteita jotka olivat länsimaisia tuontipianoja halvemmin valmistettuja. Itävalmisteita maahantuotiin runsaasti.

70-luvulla pianoja tuli Suomeen runsaasti Itä-Euroopasta. Tällöin vain harva pianomerkki tuontipianoista täytti laatupianon ja ammattipianistin korkeat vaatimukset. Suurin osa Suomen pianokannasta on 70-luvun jälkeistä mallistoa. Tällöin käytössä ollut lastulevyrakenne on usein lohkeillut ja haurastunut eikä tällöin esim. soittimen pintakäsittely onnistu. Myöhemmin siirryttiin kokonaan melamiinirakenteeseen jonka pintaa koristaa puujäljitelmä. Jo haurastuneen melamiinipianon pintakäsittelyt eivät ole yleensä järkeviä eikä lopputulos ole kestävä.

VANHASSA VARA PAREMPI

Liikkeemme on johtava käytettyjen pianojen maahantuoja jo lähes kahden vuosikymmenen ajan. Hankimme upeat soittimet Keski-Euroopan suuremmilta markkinoilta koska siellä on ostettu aikanaan arvokkaampia laatusoittimia ja lähes käyttämättömiä yksilöitä on vielä löydettävissä. Uusien pianojen MDF/lastulevymelamiini korjauskelvottomia rakenteita sekä muoviosia ei näistä aidoista arvosoittimista löydy. Usein pelkkä merkki on arvokas kun se tulee esim. Länsisaksan tunnetuimmilta sekä vanhimmilta pianotehtailta. Laadukkaan pianon soitto-ominaisuudet ja arvo säilyvät maailmantilanteista riippumatta. 

Ammattilaisemme rakentavat soittimista nykymuodin mukaisia virheettömiä tyylikalusteita jotka säilyvät käyttäjältä toiselle useampaan sukupolveen. Takuupianot ovat kattavasti huollettuja sekä viritettyjä sävelkorkeuden nostolla useampaan kertaan. Käyttäjän tarvitsee vain istahtaa kotona instrumentin ääreen ja soittonautinto voi alkaa ja se jatkuu monta sukupolvea.

THE END

Käytetyt pianot